Ohjaajan henkilökuva

Peräseinäjoen Pennihäät ry
Sari Katriina Viitasaari
Ohjaaja

SARI KATRIINA VIITASAARI ent. Ruotsalainen os. Lepistö syntyi 15.9.1970 yhdessä kaksossiskonsa HELIN kanssa, pienviljelijäperheeseen Peräseinäjoelle. Heitä oli vastaanottamassa 13 vuotta vanhempi veli HANNU. Vaatimattomat elämän olosuhteet kannustivat jo pienenä ahkeruuteen, yritteliäisyyteen ja kekseliäisyyteen.

Vaatimattomista ulkoisista puitteista huolimatta esittävä taide ja musiikki oli aina läsnä Lepistön pienessä tuvassa. Äiti Anita yritti opettaa lausunnan jaloa taitoa ja kertoili omista teatterirooleistaan harrastajateatterissa nuoruuden ajoilta. Isä-Raunon harmonikka soi pyhää arkea. Hänen harmonikkansa sävelet ovat saatelleet matkaan monta vihkiparia 60-vuotta kestäneen uran aikana. Pelimannia on tarvittu aina vaalitilaisuuksista painikisoihin, ja kaikkea siltä väliltä.

Etsikkoaikaa esittävän taiteen pariin kesti kuitenkin lähes 30 vuotta, jolloin Sari lähti harrastajateatterivetäjä -koulutukseen. Koulutus oli Pohjanmaan taidetoimikunnan ja Kulttuurikeskus Trissan sekä Pohjanmaan liiton yhteistyönä toteuttama koulutus, joka kesti kaksi vuotta. Koulutuksen vastaavana toimi silloinen läänintaiteilija Eija-Irmeli Lahti.

Koulutuksen myötä tuli tutuksi Pohjanmaan alueen harrastajateatterit ja samaan asiaan vihkiytyneet muut näytelmätoimintaan hullaantuneet. Koulutuksen lopputyönä oli oma näytelmän ohjaus. Sari teki lopputyönään Tukkijoella-kansannäytelmän ja jäi lopullisesti koukkuun ohjaajatyön ihmeelliseen maailmaan. Kaiken kannustuksen äiti on ollut näyttelijä-ohjaaja Eija-Irmeli Lahti, jonka Sari on ristinyt teatteriemokseen. Nimi puhukoon puolestaan.

Vuoteen 2016 mennessä takana on yli 25 erilaista näytelmäteosta isoista kesäteatterikokonaisuuksista pieniin sketseihin perhejuhlissa. Pennihäät on ehtinyt murrosikään. Yhteiskunnan taloudelliset haasteet ovat jokapäiväistä harrastajateatteri rintamalla. Olemme kuitenkin pystyneet kehittämään Aisamäen teatterialuetta ja äänentoistoa nykypäivää vastaavaksi. Tähän mennessä yli 200 harrastajaa on ollut mukana Pennihäiden toiminnassa ja ilahduttavasti on vuodesta toiseen saatu mukaan myös uusia harrastajia. Kun esitykset pyörähtävät käyntiin, herää koko uinuva kylä liikkeelle yleisön palvelemiseksi. Monet eri yhdistykset sekä yksityiset henkilöt tulevat kökkätöihin varmistamaan esitysiltojen onnistumista. Pennihäiden toimintaa organisoi hallitus, joka päättää tuotannon yksityiskohdista yhdessä ohjaajan kanssa. Tärkeitä yhteistyötahoja ovat mm. Lions Club, Peräseinäjoen osuuspankki ja Parturi-kampaamo Saxi art. Ohjaaja haluaa mainita tärkeiksi voimavaroikseen hallituksen ohella sihteeri Katja Virkin, puolisonsa Hannun, hyviä ideoita pursuavan tyttärensä Ellan, äänentoistosta vastaavan poikansa Eemelin ja upeita kampauksia luovan sisarensa Helin sekä tietenkin vuosia uurastaneet ja uudet innolla mukaan tulevat näyttelijät. Mottona hän pitää ”kukaa ei oo yksin mitää”.