Yhdistys

Peräseinäjoen Pennihäät ry

Toiminta-ajatus

Peräseinäjoen Pennihäät ry on harrastajateatteriyhdistys, jonka tehtävänä on ylläpitää ja kehittää teatteritoimintaa, musiikki- sekä muuta ohjelmatoimintaa jäsentensä keskuudessa ja koko eteläpohjalaisessa kulttuurielämässä. Yhdistys pyrkii omalta osaltaan lisäämään Seinäjoen seudun positiivista ilmettä ja elinvoimaisuutta eteläpohjalaisena kulttuuripitäjänä. Pennihäät on profiloitunut sekä suurten kesäteatteriteosten että kevyiden jouluhupailujen tuottamiseen. Kaikesta toiminnasta päättää edellä esitelty hallitus.

Toiminnan tärkeimpänä johtolankana on sosiaalinen ja kasvatuksellinen kulttuurin edistäminen ja maakunnallinen näkyvyys eri ikäisten harrastajanäyttelijöiden tekemänä. Pennihäiden näyttelijäkaarti koostuu pääosin vanhan Peräseinäjoen alueen näytelmäharrastajista. Jokaiseen näytelmään valitaan ennalta tunnetusta joukosta, kulloiseenkin rooliin sopiva henkilö. Valinta ei tapahdu “koekuvausten” perusteella, vaan roolivalinnat suorittaa ohjaaja. Ryhmä koostuu 5-70 vuotiaista taiteilijoista.

Tästä kaikki alkoi...

Peräseinäjoelle perustettiin vuonna 1994 Siirtolaisuusinstituutin Pohjanmaan aluekeskus. Syksyllä 1998 aluekeskuksen henkilökunnalle (Tuula Koskimies-Hautaniemi ja Mari Niemi) tuli oivallus elvyttää erityisesti Etelä-Pohjanmaalla vallitseva pennihääperinne eloon ja tehdä siitä jokavuotinen kulttuuri- ja kesätapahtuma Peräseinäjoelle.

Aluekeskuksen henkilökunta sai pitäjän eri järjestöt ja esiintyjäryhmät innostuneesti liikkeelle. Siirtolaisuusinstituutin henkilökunta kirjoitti käsikirjoituksen pohjan ja jalasjärveläinen Hannu Salo kirjoitti näytelmän lopullisen käsikirjoituksen. Näin syntyi näytelmä Amerikanlesken Pennihäät, jonka Hannu Salo myös ohjasi. Näytelmä oli hyvin todenmukainen kuvaus vuonna 1912 siirtolaiseksi lähteneestä miehestä ja hänen perheestään Peräseinäjoella. Amerikanlesken Pennihäät -näytelmää esitettiin kesällä 1999 Peräseinäjoen Kihniänkylän nuorisoseura Sampolan pihamaalla, sekä lisäksi Peräseinäjoen Kalajärvellä.. Näytelmässä esiintyi noin 80 henkilöä näyttelijöinä, soittajina, tanssijoina ja laulajina. Näytelmä kokosi kunnan kaikki kulttuuriharrastajat yhteiseen toimintaan.

Menestyksekkään kesän innoittamana vuoden 1999 loppupuolella perustettiin harrastajateatteriyhdistys Peräseinäjoen Pennihäät ry. Yhdistyksen toiminnan pääpaino on kesäteatterinäytelmien tekemisessä, mutta myös talviaikaan yhdistys on tuottanut erityisesti yrityksille ja pikkujouluyleisölle suunnattuja revyy-tyyppisiä esityksiä. Yhdistys käy esiintymässä erilaisissa tilaisuuksissa ja juhlissa sekä tuottaa tilauksesta ohjelmistoa. Näytelmätoiminnassa on mukana vuosittain 30-50 ihmistä.
Näytelmätoiminnan ohessa Peräseinäjoen Pennihäät ry on saanut myös muuta näkyvää ja merkittävää aikaan Peräseinäjoen vapaa-aikasektorilla.

Pysäkki -hanke
Aisamäen kesäteatteri -hanke
Aisamäen katettu katsomo -hanke
Pysäkki-hanke

Pysäkki -hanke oli peräseinäjokelaisten yhdistysten ja harrastusryhmien kehittämis- ja aktivointihanke, jota Peräseinäjoen Pennihäät ry hallinnoi.

Aisamäen kesäteatteri -hanke

Aisamäen kesäteatteri -hankkeen toteuttaminen tuli ajankohtaiseksi, koska Peräseinäjoen Pennihäät -yhdistyksellä ei ollut omaa vakituista esiintymispaikkaa.

Aisamäen katettu katsomo -hanke

Aisamäen kesäteatterille rakennettiin katettu katsomo yleisön viihtyvyyden parantamiseksi.