Näytelmät

Peräseinäjoen Pennihäät ry

Käsikirjoituksesta teokseksi

Näytelmäteoksien valinta ja sovitus on ohjaajan yksinäistä, joskin hyvin mielenkiintoista, puuhaa. Kesäteatterinäytelmät valitaan Suomen näytelmäkirjailijaliiton näytelmäluettelosta. Joulunajan hupailut ohjaaja kirjoittaa omasta “sairaasta” mielikuvituksestaan. Musiikin ohjaaja valitsee näytelmän teeman mukaisesti kansanlauluista iskelmiin tai operetista vanhoihin juomalauluihin tai lastenlauluista virsiin, musiikin rajattomasta valikoimasta.
Käsikirjoitus on aina raakile, joka on sovitettava, istutettava tälle teatterille, näille ihmisille ja tietenkin suurelle yleisölle. Esityksen on oltava totta, niin esittäjilleen kuin arvioivalle katsojalle. Ohjaajan on diktaattorimaisesti tehtävä valintoja, joiden takana täytyy jääräpäisesti pysyä. Jossain vaiheessa on hyväksyttävä joku taso ja uskottava omiin valintoihinsa. Siinä on ainakin osa teoksen valmistumisen salaisuutta. Teoksen aikakautta ja tyylilajia tulee kunnioittaa. Yleisön mielenkiinto herätetään sopivilla vastavoimilla ja herkullisilla dialogeilla. Hätkähdyttävää ristiriitaa, liikuttavaa herkkyyttä…
Ihmismielen tunneskaala ja sen mahdollisimman täyteläinen käyttö tekevät teoksista minulle mielenkiintoisia. Roolihenkilön muovaaminen ja sovittaminen omaan johtoajatukseen, kohti valmista teosta, sisältää aina pienen kasvutarinan. Jokaisen valmiin näytelmänohjauksen jälkeen koen olevani vähän valmiimpi ihmisenä.

Musiikkiteatteri

Musiikki ja laulaminen kuuluvat kiinteästi Pennihäiden tuottamiin näytelmiin.
Laulutaito ja sen kehittäminen kuuluvat erottamattomasti työskentelyyn. Kaikki näytelmien laulusuoritukset ovat “liveä”. Laulujen taustat tehdään studiolla, jokaisen laulajan äänilajin mukaan. Musiikin sovittamista ja toteutusta helpottaa tarkoituksenmukainen ja kiinteä yhteistyö studio Soundwallin kanssa. Ensimmäiset 10 vuotta musiikin toteuttamisesta vastasi muusikko Hannu Lepistö yhdessä Juha Saarisen kanssa. Vuonna 2012 edesmenneen Hannu Lepistön tuotannosta jäi kattava musiikkikirjasto yli 200 äänitteellä tulevienkin vuosien tarpeisiin. Yhteistyö Juha Saarisen kanssa jatkuu vankkumattomana. Tärkeitä taustavoimia ovat Sanna ja Matti Ågren sekä Avec-yhtye, joiden vankka ammattitaito takaa nautittavan musiikkielämyksen jatkossakin. Musiikin valitsee ohjaaja, yhteistyössä muusikoiden kanssa. Jokainen “biisi” sovitetaan näytelmän teeman ehdoilla niin, että musiikki vie tarinaa eteenpäin ja luo nautittavaa tunnelmaa.

Lippuvarausjärjestelmä käynnissä